Programma

b_320_0_16777215_00_images_Zinsvrband_film_-_La_Fille_Inconnue.jpeg
Internationale gebedsdag tegen mensenhandel

La fille inconnue
Huisarts Jenny speurt erop los in La fille inconnue van de gebroeders Dardenne. Niet naar de diagnose van een ziekte, maar naar een naam: die van het vermoorde meisje dat zij geen hulp bood toen het had gekund.

Filmavond met voor- en nagesprek onder leiding van theoloog en filmkenner Marjeet Verbeek (Spirit in Roosendaal). In het kader van de internationale gebedsdag tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Voorafgaand aan de film is er - voor wie wil - een korte gebedsviering in de kerkzaal.

Donderdag 8 februari 2018
19.30u gebedsviering - 20.15 uur film
Lutherse Kerk Breda - gebedsviering  in de kerkzaal - film in de crypte
toegang: vrije gave

ism
Zusterwerk - beleid, advies en voorlichting mbt mensenhandel, prostitutie en migratie
Spirit in Roosendaal



La fille inconnue
België/Frankrijk, 2016 | Jean-Pierre & Luc Dardenne

De film draait om de jonge huisarts Jenny Davin (Adèle Haenel). Wanneer er een uur na sluitingstijd wordt aangebeld bij haar praktijk, doet ze niet open: patiënten moeten hun grenzen kennen, houdt ze haar stagiair Julien (Olivier Bonnaud) enigszins belerend voor. En als het écht dringend is, bellen ze wel een tweede keer aan. Er wordt geen tweede keer aangebeld.

Pas de volgende dag ontdekt Jenny waarom niet: het jonge, zwarte meisje dat voor haar deur stond, is een paar straten verder dood aangetroffen. Zonder identificatie op zak, dus de politie tast in het duister over haar identiteit. Gevoed door haar schuldgevoel begint Jenny haar eigen onderzoek, niet zozeer naar wat er met het meisje is gebeurd maar simpelweg naar haar naam — geen whodunnit maar een 'whowasshe'. Jenny gebruikt — of misbruikt — haar patiëntbezoeken om informatie te verzamelen. Om een goede diagnose te stellen moet je je emotionele betrokkenheid uitschakelen, leert ze Julien in de openingsscène van de film. Daarop moet ze terugkomen.

Het moordmysterie dat zich ontvouwt, geeft de film zijn momentum, en zijn ietwat melodramatische conclusie. Maar het is niet waar La fille inconnue om draait. Zoals altijd bij de Dardennes draait het om de sociale processen die ze blootleggen. In dit geval: de immense kloof tussen zwart en wit, die nergens wordt benadrukt maar telkens weer opspeelt. De wat naïeve maar onverschrokken middenklasse-arts mengt zich al snel in werelden die ze wellicht liever niet zou kennen.

Nieuws

Facebook | Stichting Zinsverband, Stadserf 3 4811 XS Breda | KvK 63464780